Сръбско-българска война >> Битката при Пирот 1885 г.

Битката при Пирот 1885 г.

seen
5732
facebook
Битката при Пирот 1885 г.

След победата при Сливница, българските войски минават в настъпление и преминават на сръбска територия.
На 14 ноември 1885г. сърбите заемат позиции пред град Пирот - български град, заграбен от тях през 1878г. Градът е защитаван от 65 000 души и 84 оръдия. Българите атакуват с 42 000 души и 80 оръдия.
На 14 ноември 1885г.българските войски настъпват в няколко колони. Лявата на майор Петко Стоянов и кап. Христо Попов влиза в бой с Дринската дивизия и я изтласква от нейните позиции. Колоните от центъра на подп. Сава Муткуров и кап. Никифор Никифоров настъпват и въпреки, че попадат под обстрела на Нишавската армия, успяват да проникнат в града. Сърбите се изтеглят в мрака и взривяват парутния погреб. Това принуждава българите да се изтеглят от града и да пренощуват в покрайнините му.

На 15 ноември 1885г. настъплението се подновява. Колоната на майор Аврам Гуджев настъпва срещу Шумадийската дивизия и я отхвърля от позицията и на хребета Провалия. Заедно с нея се оттегля и Дринската дивизия, която е преследвана от колоната на майор Гуджев и от отряда на кап. Коста Паница. Войниците на подп. Муткуров отново влизат в града и започват да го прочистват от сръбските части в него. Дринската дивизия пробва да контраатакува и е спряна от българската артилерия. Дринската дивизия е атакувана по фланга от колоните на подп. Димитър Филов и кап. Ст. Кисов, които успяват да заемат хребета Келташ. Сърбите започват да се оттеглят и с това сражението приключва.


Българите започват да преследват отстъпващите сърби към Ниш, но на 16 ноември 1885г. Австро-Унгария поставя ултиматум и военните действия между България и Сърбия приключват. България не успява да запази град Пирот и изтгеля войските си. Пирот остава сръбски. Заради посрещането на освободителните български войски в града пиротчани са подложени на сурови репресии.