Македонски фронт 1917 >> Генерали и офицери >> Капитан Христо Бърдаров (1891 - 1917)

Капитан Христо Бърдаров (1891 - 1917)

seen
5629
facebook
Капитан Христо Бърдаров (1891 - 1917)

Капитан Христо Лазаров Бърдаров е български офицер, загинал в Първата световна война за свободата на Македония. Той е бил командир на Първа картечна рота на 19-ти пехотен Шуменски полк. Пада убит като герой в сражение с френски части през Първата световна война на кота 1704 на Мокра планина край село Поградец, край град Струга на 19 октомври 1917 г. Погребан е бил в двора на църквата "Св. Георги" в Струга, където почиват и загиналите за освобождението на града бойци от
23-ти Шипченски полк. Погребението на капитана е на 21 октомври 1917г. и преминава с военни почести. До гроба жално цвили и рие с копито верният кон на героя. На церемонията за него тъгуват не само бойните му другари, но и местните хора. Особено неутешими са били охридските девойки, много от които, казват, въздишали по офицера хубавец със засукани мустаци, когато той се разхождал из града в паузите между сраженията.
На гроба на кап. Хр. Бърдаров някога е имало паметник, на който стружани и охридчани редовно палели свещи и слагали цветя. Той обаче е разрушен през 1944г. от съъбокомунистическите бандити.
Дълги десетилетия и до днес в Охрид и Струга се пее изпълнена с възхита и обич народна песен, посветена на него и наречена "Наш капитан Бърдаров" .