Противници >> 17-та колониална френска дивизия

17-та колониална френска дивизия

seen
6287
facebook
17-та колониална френска дивизия

17-та колониална пехотна дивизия е прехвърлена на македонския фронт в периода януари-април 1916 г. Командва се от генерал Жан-Мари Брулард и в състава си включва 3-ти, 54-ти, 56-ти, 57-ми и 58-ми пехотни колониални полкове. Полковете са попълнени както следва:

3-ти пехотен колониален полк, мобилизиран в Рошфорт, включва в състава си предимно войници от Северна Африка. Преди прехвърлянето си на Балканите, той участва в сраженията при Росиньол, Сент-Винсент, Марна и Беасюр, а в края на февруари 1916 г. е предислоциран от Халкидики в Солун.

54-ти пехотен колониален полк, e съставен изцяло от войници от Северна и Централна Африка - Мароко, Алжир, Мали, както и от колониални войници от Френска Гвиана в Южна Америка и др. Полкът участва и се сражава при Сед-Ел-Бахр, Дарданелите. В последствие, през Лимнос е евакуиран от фронта на Проливите и прехвърлен в Солун.

56-ти пехотен колониален полк e съставен от два батальона сенегалци и един батальон мароканци. От началото на войната е участвал в боевете при Шарлероа, Марна, Реймс и Ипр. През 1915 г. се сражаваше при Кум-Кале, Ачи-Баба и Керевез-Дере на фронта при Галиполи. През февруари 1916 г. полкът е прехвърлен първоначално на остров Митилини, а в последствие през Солун, към селата Доджели и Добровика.

57-ми пехотен колониален полк е формиран в Живри ен Аргон изцяло от сенегалски батальони. През 1915 г. е воювал срещу германците в Шампания и на фронта при Галиполи. Евакуиран през Мудрос, Тенедос, Митилини и Солун, полкът е разположен на лагер край село Галатища на Халкидическия полуостров.

58-ми пехотен колониален полк, формиран в Тулон, Лион и Мароко, беше воювал при крепостта Сед-Ел-Бахр и Керевез-Дере на Дарданелите. Разположен е на лагер край село Галатища, след евакуация през островите Лимнос и Митилини.

Първият сблъсък с тези колониални войници е на Дойран през август 1916г. Тогава 2-ра бригада на 2-ра Тракийска дивизия в състав само от два полка - 9-ти Пловдивски и 27-и Чепински под командването на полк. Христо Чаръкчиев разбива френската 17-та Колониална дивизия и английската 26-та дивизия. Загубите на съглашенските войски в боевете от 9 до 18 август 1916 г. са 3200 души убити, ранени и пленени. Тогава нашите войски за първи път пленяват ченокожи войници.