Разгром на Румъния >> Превземането на Букурещ

Превземането на Букурещ (Битката при Арджеш)

seen
13542
facebook
Превземането на Букурещ

За настъпление към румънската столица Букурещ е създадена Дунавската армия, ядрото на която са 1 и 12 български дивизии в състав 33 батальона, 6 ескадрона и 32 батареи. Към тези сили са прибавени 217 и 11 германска дивизии и турския корпус с големина на дивизия. За командир на армията е назначен генерал Кош.

На 23 ноември 1916 г. започва операцията по завладяване на отсрещния дунавски бряг. До 25 ноември е построен и понтонния мост, по който минава цалята армия.

На 27 ноември румънския командващ Константин Презан приема план за отбрана на фронта към австроунгарските войски от Трансилвания и настъпление и разбиване на Дунавската армия. Като заповедта е да се бие противника където и да се намира.

На 29 ноември Дунавската армия разбива в движение първите противници при река Няжелов и форсира реката, като преследва навсякъде противника. Така достига до главните румънски сили укрепили се при река Арджеш. От 1 до 4 декември румънската армия прави безуспешни опити да пробие и разгроми Дунавската армия. След като претрпява големи загуби генерал Презан решава да се изтегли и да изостави Букурещ.

На 6 декември 1916 г. Дунавската армия влиза в Букурещ и на 9-и  прави парад на победата.