ВМОК >> ВМОРО >> Марко Секулички

Марко Секулички

seen
4230
facebook
Марко Секулички

Войводата Марко Секулички - български хайдутин и революционер, деец на ВМОРО и ВМОК.
Марко Стоянов, известен още като Секлулички е роден в 1848 г. в кратовското село Сакулица (или Секулица), в Македония. Завършва четвърто отделение. Заедно с брат си Никола (Кольо) Секулички става хайдутин и застават на чело на чета действаща в родния им край, както и в Кумановско и Велешко от 1870 до 1876 г. като ликвидират зулумджиите Исмаил ага и Дели Мустафа. За Кольо Секулички има дори народна песен.

След 1878 г. Марко Секулички заминава за освободеното Княжество и се установява в Кюстендил. При избухването на Сръбско-българската война в 1885 г. е доброволец в Българската армия, с която се сражава против сърбите.

След войната се занимава с търговия в Кюстендил. През 1895 г. участва в четническата акция на ВМОК. Става член на ВМОК и участва активно в дейността на Кюстендилското дружество, но по-късно от май 1904 до май 1905 г. е начело на пограничния пункт на ВМОРО в Кюстендил. Роднинска връзка го свързва с фотографа на ВМОРО от това време Анастас Новев.

При избухването на Балканската война в 1912 г. Марко Секулички е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи заедно със сина си Димитър (16-годишен) в Първа рота на 7 - а Кумановска дружина.
След Първата световна война остава в редовете на ВМРО. През 1923 г. е арестуван от правителството на БЗНС по повод конфликта му с ВМРО на Тодор Александров. Марко Секулички умира на 79 години в Кюстендил през 1928г.