Генерали и офицери >> Македонски фронт 1916 >> Подполковник Константин Златарев

Подполковник Константин Златарев

seen
3609
facebook
Подполковник Константин Златарев

Подполковник Константин Златарев е български офицер, герой от Балканската война (1912-1913), участвал в атаката и превземането на турския форт Айвазбаба на 13 март 1913 г.

През Първата световна война се сражава в Македония, където е командир на 1-ва дружина на 21-ви пехотен Средногорски полк.

През октомври 1916г. неговата дружина е заела за отбрана участък в състава на 23-ти пехотен Шипченски полк край село Кенали, където френските войски атакуват постоянно с много силна артилерия и пехота.
На 14 октомври 1916г. при отразяването на голямата пехотна атаката на френската Колониална дивизия подполковник К. Златарев повежда в контраатака при Кенали две средногорски роти (1-ва и 4-та) в помощ на 23-ти пехотен Шипченски полк с думите:

"Войници - не ви водя към веселия, а към смърт ви водя аз. Нашата вечна майка - България, днеска иска последната ни дан, и ние трябва да я дадем…"

Зарит е в земята от френска граната, но останал жив по чудо, след което е убит от втора граната. Погребан в Битолските военни гробища, днес унищожени!