Политици >> Андрю Карнеги

Андрю Карнеги, Карнегиева анкета

seen
3385
facebook
Андрю Карнеги

Андрю Карнеги - американският милионер, индустриалец, публицист и обществен деец.
Той е роден на 25 ноември 1835 г. в Дънфърмлин, Шотландия. Преселва се със семейството си през 1848 г. в САЩ. Не се срамува от никакъв труд - работи като чиновник, телеграфист и писар в Питсбъргското отделение на железопътните линии в Пенсилвания. По време на Гражданската война в САЩ организира транспорта и снабдяването на фронта. От 1873 г. навлиза в стоманодобивното производство, където натрупва огромно богатство.

В края на века създава обединението ''Юнайтед стейтс стийл корпорейшън” с капитал над 1 милиард долара. Той сам определя себе си и дейността си като филантропска. Основава библиотеки, научни институти, училища, лаборатории, университети и др. културни и научни институти и заведения.

В последните години от живота си започва активно да се интересува от въпросите на войната и мира. През 1910 г. отпуска 10 милиона долара за учредяването на Карнегиевата фондация за международен мир, която продължава съществуването си и до ден днешен. Когато се създава фондацията, А. Карнеги определя, че парите на фондацията трябва да бъдат използвани за ''премахването на войната, най-черното петно на нашата цивилизация”.

Андрю Карнеги умира на 11 август 1919 г., но свързва името си завинаги и със съдбата на изстрадалия български народ, подложен на зверски геноцид през 1912-1913г. от гърци, сърби, турци и румънци през Балканските войни. Благодарение на неговата фондация и анкета тази зловеща истина излиза наяве още през 1914г. в заключителния доклад на Карнегиевата анкета.