Луи Айер (1865 -1916)

seen
4804
facebook
Луи Айер

Един истински български ''Юнак'' и офицер, загинал през 1916 г. в Македония на Дойран за втората си родина България в бой с нейните врагове!

Луи Айер е роден на 17 ноември 1865г. Той е швейцарец, с огромни заслуги в много области към България. Основател е на спортното движение в България. Преподава физическо възпитание в Лом (1894), Силистра (1903) и Русе (1909) и е главен треньор на Юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс и други.

При избухването на Балканската война Луи Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг. В деня на обявяването на мобилизацията той сформира в Русе юнашки легион с който и се включва в българската войска като доброволец.

През Междусъюзническата война Луи Айер е командир на Първа рота на 12-та Лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение, сформирана в Бургас. С нея се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке.

За проявен героизъм в бой е произведен в български офицерски чин подпоручик и на два пъти е награждаван с орден ''За храброст“.

След погрома на България в Междусъюзническата война в 1913 г. издава на френски език книгата "Pro Bulgaria" (''За България“), в която защитава българските позиции. Отстоява интересите на България и разобличава лъжите на враговете й. Прави го от число морална гледна точка, без комерсиална цел и в името на справедливостта, защото дарява всички приходи на българските ветерани от войните. През 1913г. Луи Айер е един от малкото чужденци, защитаващи България, обградена на Балканите и в цяла Европа с врагове. И от тази гледна точка трудът му, написан на френски език и разпространяван и във враждебната към България Франция е забележителен и изключително ценен.

При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно се включва в армията. За да спасят неговия живот, първоначално той е зачислен към обоза срещу което протестира. След това влиза като офицер в редовете на 33-ти пехотен Свищовски полк от 2-ра бригада на 9-та Плевенска дивизия. Луи Айер загива на 2 септември 1916 година като командир на рота от 33-ти пехотен Свищовски полк при отбраната на град Дойран.