Битки >> Обсадата на Одрин

Обсадата на Одрин

seen
9647
facebook
Обсадата на Одрин

По време на войната Одринската крепост е най-силната турска крепост в Европа. Тя е модернизирана от германски инженери в навечерието на Балканската война. Отбранителните съоръжения са разположени на три позиции - предна, главна и тилна. Предната позиция се намира на 9 километра от града и се състои от окопи и укрепени огневи позиции за артилерията.

На разстояние до 3 километра от града, върху редица естествени хълмове край него, е изградена главната позиция, състояща се от 24 каменно-землени и 2 стоманобетонни форта, които отстоят на около километър един от друг и побират по 300 войници. Между фортовете са разположени стрелкови окопи с площадки за картечници и големокалибрени батареи, защитени с бетонни съоръжения. Отделните позиции са свързани със съобщителни окопи, а между тях има сложна система от преградни ровове, заграждения от бодлива тел в 5-6 реда, вълчи ями и фугаси. В северозападния сектор на отбраната е прокопан ров с дължина 800 m и възможност за наводняване. Последната, тилна позиция е разположена в самия град.

Гарнизонът на Одринската крепост, под командването на артилерийски генерал Шукри паша се състои от 6 редовни пехотни полка, 3 запасни дивизии, 5 артилерийски полка, 2 инженерни батальона, 5 картечни роти, 1 рота от сапьори и телеграфисти, 5 ескадрона кавалерия общо около 70 000 войници и офицери, 524 оръдия и 20 крепостни картечници.

За наблюдение на противника гарнизонът разполага с няколко прожектора. Османското командване разполага и с две радиостанции, които са успешно заглушени от обсаждащите войски, пръв подобен случай във военната история.

Българското командване насочва срещу Одрин основната част от 2-ра Българска армия с главнокомандващ генерал-лейтенант Никола Иванов, 8-ма пехотна Тунджанска дивизия с командир генерал-майор Димитър Кирков и 9-та пехотна плевенска дивизия с командир генерал-майор Радой Сираков. Силите постепенно са усилвани, в това число с кавалерия и тежка обсадна артилерия. Първоначално 2-ра армия неутрализира одринския гарнизон, а след това постепенно устновява плътен обръч около крепостта. Тя е овладяна след щурм от 11 до 13 март 1913г.