Войводата Марко Лерински

seen
5151
facebook
Марко Лерински

Войводата на ВМОРО Марко Лерински от град Котел. Георги Иванов Гюров, известен като Георги Геройски, Марко Лерински или Марко войвода е български военен и революционер, войвода на ВМОРО.

Роден е на 20 юни 1862г. в Котел. През 1883г. постъпва на военна служба в България. Участва в Сръбско-българската война и за проявена храброст е удостоен с медал и повишен в чин. Другарите му прибавят прозвището Геройски. През 1895г. напуска армията, влиза и взима участие в четническата акция на Македонския комитет от 1895г. в четата на Стойо Костов, която опожарява Доспат. След акцията се връща в армията като подофицер.

През 1900г. се свързва с Гоце Делчев и Гьорче Петров, които го привличат към ВМОРО и го изпращат като войвода в Леринско, където взима псевдонима Марко. По същото време в Македония влизат и Христо Чернопеев, Атанас Бабата, Михаил Апостолов - Попето. Благодарение на военната подготовка на Марко войвода и на организационните му способности четата му става школа за подготовка на четници и войводи за цялата революционна организация. Марко войвода фактически военен инструктор на четите на ВМОРО в района си. Той превръща Леринско в ''един район образцов във всяко отношение. Работници ентусиазирани, организации стегнати, чета дисциплинирана и в пълната смисъл на думата агитационно-организаторска. Всичко това бе дело на котленеца Марко''- пише Хр.Силянов.

Той е първият, който предлага да се вдигне всеобщо въстание в Македония и Одринско. Войводата действа в Костурско, Воденско, Леринско и Битолско с Г.Делчев, П.Кляшев, В. Чекаларов и Л.Поптрайков до началото на 1902г. След предателство на местни гъркомани Марко войвода загива в бой с турски войски в леринското село Пътеле (днес Агиос Пантелеймонас, Гърция) на 13 юни 1902г. Погребан в черквата в Суровичево, Леринско. На мястото на Марко са поставени войводите подпоручик Георги Папанчев и Дине Клюсов.