Априлско въстание >> Песни >> Райна княгиня

Райна княгиня

seen
3952
facebook
Райна княгиня

Райна княгиня, както е останала в паметта на хората е героиня от Априлското въстание. Едва 20 годишна се включва в подготовката му и ушива главното знаме. Ето как описва тържественото му освещаване:


„На втория ден на свободата знамето бе довършено. Тогава, по желание на гражданите, трябваше да го взема на ръце, да препаша сабя и револвер и да седна на избран кон, за да премина през целия град и да оповестя на събралия се по улиците народ, че петвековното турско иго е отхвърлено завинаги. Това беше най-тържественият ден на нашата кратковременна свобода. Беловласи старци, редом с невръстни деца, вървяха навсякъде след мен, пееха любими народни песни. Жени, девойки и старици хвърляха върху нас толкова много ухаещи и разноцветни букети, че целият път беше постлан с тях като великолепен килим. Виковете «Ура!» и «Да живее!» нямаха край. Тази тържествена процесия продължи до вечерта.“

Тя е родена в Панагюрище на 18 януари 1856 г. и истинското и име е Райна Попгюргиева Футекова. След въстанието е заловена и измъчвана в Пловдивския затвор и е освободена едва след намесата на чуждестранни дипломати. След като се възстановява от побоите учи три години в Москва медицина и става акушерка. Като се връща от Москва учитлества в Търново, а след това се връща в Панагюрище и се омъжва за Васил Дипчев. Райна княгиня умира на 29 юли 1917 г. (на същата дата умира и генерал Иван Колев). От брака си тя има 5 момчета, които стават офицери и се прославят във Войните за национално обединение.