Разгром на Румъния >> Битката при Балчик

Битката при Балчик

seen
4662
facebook
Битката при Балчик

След като войските на Централните сили превземат Букурещ на 6-и декмври 1916 г., на 12-и декември правят предложение за мир и възстановяване на реда в Европа. В 11 часа българският министър председател Васил Радославов връчва колективната нота на чуждестранните представители, а след това нотата е прочетена и в парламента. Въпреки това на следващият ден 13-и декември, руският флот извършва третата бомбандировка над Балчик.

От руска страна участва отряд бойни кораби с флагмански кораб крайцера „Память Меркурия“ и ескадрените миноносци „Громкий“ и „Счастливый“, а от българска страна участват бреговата батарея, 3 водосамолета и единствената българска подводница.

Боят започва в 8:23 с огън от руския крайцер по Балчик. Бреговата батарея с командир Георги Радков отговаря 2 минути по-късно с огън по единия миноносец, който се изтегля и не участва в боя повече. След това батареята отправя огън и по крайцера. Стрелбата продължава до 9:50, когато руските кораби се отеглят към нос Калиакра. Важен аспект в битката имат и водосамолетите, които са бомбардирали корабите от въздуха, а изпратената подводница, макар и да пристига късно, кара очакващите я руски миноносци вместо брега да обстрелват морето.

От обстрела загиват 4, а са ранени 5 жители на Балчик и са нанесени много материални щети. Трябва да се знае, че героят от този бой капитан Георги Радков е убит след 9 септември 1944 г. от т.нар. Народен съд.