Поп Герман

seen
4181
facebook
Поп Герман

Попъ Германъ - български свещеник и революционер от село Черешница, Костурско, войвода по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., отровен от гърците след него.

Отец Герман е роден в костурското село Черешница, тогава в Османската империя, днес Поликерасо, Гърция. Произхожда от големия Чиковски род, чиито разклонения са Шкембови, Цинини, Шклифови, Пецови, Кириджиови. Завършва българска прогимназия в Битоля, след което с братята си държи сиренарски магазин в Цариград. Става екзархийски свещеник и се завръща в родното си село, за да се включи в църковно-просветната и политическа борба в Македония.

Става член на ВМОРО и по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. е войвода на четата от Черешница. След поту­шаването на въстанието е заловен от властите и ле­жи в затвора. През януари 1904 г. е ам­нистиран. Тъй като има опасност да бъде убит от гръцки андарти, получава покана да се пресели и работи в България, но отказва с думите:
''Аз станах свещеник да служа на българите во Македония.''

Пред семейството си отец Герман уточнява:''Дадох клетва пред Бога и екзарха Йосиф да служа на моя български народ во Македония.“

През юли 1908 г. отец Герман е отровен от гърци в болницата в Костур. Осем години след смъртта му, според местния обичай, костите му са извадени и препогребани в малко съндъче. Част от тях е зелена от отровата, причинила смъртта му. По-късно името на надгробната му плоча е променено на ''Германос Цикос''.

Неговият син Благой Германов емигрира в САЩ и е активен член на МПО „Борис Сарафов“, Кантон, Охайо, а дъщерята на Герман Чиковски София се жени за Андон Главчев, съосновател на МПО ''Борис Сарафов''.