Генерали и офицери >> Македонски фронт 1916 >> Генерал-майор Климент Джеров

Генерал-майор Климент Джеров

seen
4207
facebook
Генерал-майор Климент Джеров

Генерал - майор Климент Джеров загива на 3 декември 1916г. в Македония през Първата световна война на завоя на река Черна.
Генерал (посмъртно) Климент Иванов Джеров е роден на 8 август 1867 г. в град Охрид. Баща на четири деца.

Завършва Военното училище в София и е произведен в чин подпоручик на 27 декември 1885 г., след края на Сръбско-българската война, в която участва като юнкер-доброволец.

Участва в Балканската и Междусъюзническата война през 1912-1913 г. като командир на дружина.
Произведен е в звание полковник на 1 ноември 1913 г., след демобилизацията на армията. Служил е като началник на 19 полково военно окръжие, в 8-ми пехотен Приморски полк, 11-ти пехотен Сливенски полк, 26-ти пехотен Пернишки полк и 33-ти пехотен Свищовски полк.

В навечерието на Първата световна война, през септември 1915 г. е назначен за командир на 21-ви пехотен Средногорски полк, който по време на Балканската война освобождава Смолян. Полковник Джеров приема командването на полка от неговия легендарен командир полковник Владимир Серафимов.

По време на Първата световна война 21-ви пехотен Средногорски полк воюва при Страцин, Куманово, Криволак и в долината на река Вардар срещу сръбски и съглашенски войски.

След Леринската операция на Българската армия, полкът е дислоциран в района на Завоя на река Черна. Полковник Климент Джеров загива на 3 декември 1916 г. Посмъртно е произведен в чин генерал-майор.