Разгром на Сърбия >> Превземането на Ниш

Превземането на Ниш

seen
4934
facebook
Превземането на Ниш

По стар стил датата на освобождението на стария български град е 24 октомври 1915г. Градът е главен обект на съюзните българо-германски войски в началото на войната срещу Сърбия. От българска страна е атакуван от частите на 1-ва Българска армия, командвана от охридчанина ген. Климент Бояджиев при провеждането на т.нар. Моравска операция. Атаката на града се провежда от 8-а Тунджанска и 9-та Плевенска дивизия.

Първи в Ниш влиза 10-ти пехотен Родопски полк от 8-а дивизия. С овладяването на Ниш е поправена една несправедливост. Освободен е български град, седалище на митрополия, заграбен от Сърбия с помощта на Русия чрез Санстефанския договор от 3 март 1878г. Превземането на Ниш предизвиква възторг и ентусиазъм в цяла България. Това е първата стотица на балканска държава, в случая Сърбия, овладяна с бой от Българската армия през Първата световна война. През 1916г. в български ръце пада и румънската столица Букурещ.

Завземането на Ниш е успех за Централните сили, в това число и за Германия. Благодарение на победите на българските войски е отворен пътят Берлин - Виена - Белград - Ниш - София - Цариград.